Polityka prywatności

Ogólne zasady przetwarzania danych osobowych przez Archeologię Żywą

Ochrona prywatności Użytkowników jest dla „INSTYTUT BADAŃ HISTORYCZNYCH I KRAJOZNAWCZYCH” SPÓŁKA Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ szczególnie ważna. Z tego względu Użytkownicy Serwisu www.archeologia.com.pl mają zagwarantowane wysokie standardy ochrony prywatności. „INSTYTUT BADAŃ HISTORYCZNYCH I KRAJOZNAWCZYCH” SPÓŁKA Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ jako administrator danych dba o bezpieczeństwo udostępnionych przez Użytkowników danych.

Celem Administratora jest również należyte informowanie Użytkowników o prawach i obowiązkach związanych z przetwarzaniem danych osobowych, szczególnie wobec treści przepisów o ochronie danych osobowych określonych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27.04.2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (dalej jako „RODO”).

Użytkownikiem jest każda osoba fizyczna, której dane dotyczą, korzystająca z serwisu internetowego www.archeologia.com.pl lub usług elektronicznych dostępnych za pośrednictwem Serwisu.

Administratorem danych osobowych udostępnionych przez Użytkownika w Serwisie www.archeologia.com.pl jest „INSTYTUT BADAŃ HISTORYCZNYCH I KRAJOZNAWCZYCH” SPÓŁKA Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ, Wojska Polskiego 15c, 62-500 Konin, NIP 6652349849, (dalej jako „Administrator”).

Korzystanie z Serwisu przez Użytkownika a ochrona danych osobowych

Korzystanie z Serwisu www.archeologia.com.pl jest anonimowe i nie wymaga rejestracji Użytkownika, ani przekazywania przez niego w trakcie korzystania z Serwisu jakichkolwiek danych umożliwiających Administratorowi identyfikację Użytkownika w sposób bezpośredni lub pośredni w rozumieniu przepisów Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (dalej „RODO”).

Administrator w ramach Serwisu umożliwia Użytkownikom przeglądanie treści opublikowanych w Serwisie. Użytkownik może udostępnić swoje dane osobowe poprzez wykorzystanie istniejących w Serwisie funkcjonalności jedynie po wyrażeniu na to zgody przez Użytkownika.

Administrator Serwisu zastrzega sobie prawo zbierania i przetwarzania anonimowych statystyk dotyczących Użytkowników, w celu poznania ich preferencji i oceny respektowania zasad korzystania z Serwisu. Powyższe dane nie stanowią danych osobowych w rozumieniu przepisów RODO i nie podlegają ochronie w nich przewidzianej.

Pliki „cookies”

Administrator Serwisu informuje, iż podczas korzystania z Serwisu w urządzeniu końcowym Użytkownika zapisywane są krótkie informacje tekstowe zwane „cookies”. Pliki „cookies” zawierają takie dane informatyczne jak: nazwa strony internetowej, z której pochodzą, czas przechowywania ich na urządzeniu końcowym Użytkownika, zapis
parametrów i statystyki oraz unikalny numer. Pliki „cookies” są kierowane do serwera Serwisu za pośrednictwem przeglądarki internetowej zainstalowanej w urządzeniu końcowym Użytkownika.

Jakich plików cookies” używamy

Pliki „cookies” wykorzystywane są w Serwisie w celu:

  1. utrzymania technicznej poprawności i ciągłości sesji pomiędzy serwerem Serwisu, a urządzeniem końcowym Użytkownika;
  2. optymalizacji korzystania przez Użytkownika ze stron internetowych Serwisu i dostosowania sposobu ich wyświetlania na urządzeniu końcowym Użytkownika;
  3. zapewnienia bezpieczeństwa korzystania z Serwisu;
  4. zbierania statystyk odwiedzin stron Serwisu wspierających ulepszanie ich struktury i zawartości;
  5. wyświetlania na urządzeniu końcowym Użytkownika treści reklamowych optymalnie dostosowanych do jego preferencji.

Z uwagi na czas życia plików „cookies” i innych podobnych technologii, stosujemy pliki przechowywane w urządzeniu końcowym użytkownika przez czas określony w parametrach plików „cookies” lub do czasu ich usunięcia przez użytkownika.

Ze względu na cel, jakiemu służą pliki cookies i inne podobne technologie, stosujemy ich następujące rodzaje:

Lista ustawień plików cookies

Administrator Serwisu informuje, że:

  1. przeglądarki internetowe domyślnie akceptują instalowanie plików „cookies” w urządzeniu końcowym Użytkownika. Każdy Użytkownik Serwisu może dokonać w dowolnym czasie zmiany ustawień dotyczących plików „cookies” w używanej przez niego przeglądarce internetowej w taki sposób, aby przeglądarka automatycznie blokowała obsługę plików „cookies”, bądź informowała Użytkownika o ich każdorazowym zamieszczeniu w jego urządzeniu końcowym. Szczegółowe informacje o możliwości i sposobach obsługi plików „cookies” dostępne są w ustawieniach przeglądarki internetowej stosowanej przez Użytkownika Serwisu.
  2. ograniczenie stosowania plików „cookies” przez Użytkownika może ujemnie wpłynąć na poprawność wyświetlania informacji dostępnych w Serwisie.

Pliki „cookies” zainstalowane w urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu mogą być wykorzystywane przez współpracujących z Administratorem Serwisu reklamodawców lub partnerów biznesowych.

Zawartość plików „cookies” nie pozwala na identyfikację przez Administratora Serwisu tożsamości Użytkownika.

Dostęp do plików „cookies” przetwarzanych przez serwer Serwisu posiada wyłącznie Administrator Serwisu.

Korzystanie z plików cookies na stronie przez osoby trzecie

W pewnych okolicznościach w celu świadczenia usług możemy współpracować z osobami trzecimi. Np. dostawcy narzędzi analitycznych jako osoby trzecie mogą korzystać z własnych plików cookies, aby zgromadzić informacje o Twoich działaniach w związku z działaniem naszej strony. Nie kontrolujemy tych plików. Aby wyłączyć lub odrzucić pliki cookies osób trzecich, należy zwrócić się do odpowiedniej osoby trzeciej za pośrednictwem jej strony internetowej, m.in:

  • Google Analytics (więcej informacji oraz dodatek do przeglądarki blokujący Google Analytics: tools.google.com)
  • Facebook (więcej informacji na stronie: www.facebook.com)
  • DotPay (więcej informacji na stronie: www.dotpay.pl)
  • YouTube (więcej informacji na stronie: policies.google.com)

Jak kontrolować pliki cookies?

Na wskazanych powyżej stronach www, można zapoznać się ze szczegółową polityką Cookies. Użytkownik może zarządzać plikami cookies wykorzystywanymi przez archeologia.com.pl lub przez jakichkolwiek innych zewnętrznych dostawców, zmieniając ustawienia swojej przeglądarki internetowej.Szczegółowe informacje na temat zmiany ustawień dotyczących plików cookies oraz ich samodzielnego usuwania w najpopularniejszych przeglądarkach internetowych dostępne są w dziale pomocy przeglądarki internetowej oraz na poniższych stronach:

Możesz także odwiedzić stronę internetową http://www.allaboutcookies.org/manage-cookies, aby uzyskać informacje na temat powszechnie używanych przeglądarek. Należy pamiętać, że jeśli pliki cookies są wyłączone, nie wszystkie funkcje strony mogą działać zgodnie z ich przeznaczeniem.

Zmiany Polityki prywatności

W celu uaktualnienia informacji zawartych w niniejszej Polityce prywatności oraz jej zgodności zobowiązującymi przepisami prawa, niniejsza Polityka prywatności może ulec zmianie. W przypadku zmiany treści Polityki prywatności, zmieniona zostanie data jej aktualizacji wskazana na końcu jej tekstu. W celu zasięgnięcia informacji o sposobie ochrony danych osobowych, Administrator rekomenduje Użytkownikom regularne zapoznawanie się z postanowieniami Polityki Prywatności.

Informacje kontaktowe

W celu uzyskania jakichkolwiek informacji dotyczących niniejszej Polityki Prywatności, Użytkownik może skontaktować się z Administratorem danych osobowych: „INSTYTUT BADAŃ HISTORYCZNYCH I KRAJOZNAWCZYCH ” SPÓŁKA Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ, Wojska Polskiego 15c, 62-500 Konin, z wykorzystaniem formularza znajdującego się na dole tej strony lub następujących danych kontaktowych: zgloszenia@archeologia.com.pl. Ponadto istnieje również możliwość kontaktu drogą pocztową pod adresem: Wojska Polskiego 15c, 62-500 Konin.

Podstawy prawne przetwarzania

W przypadku przetwarzania danych osobowych w związku z korzystaniem przez użytkowników ze strony internetowej oraz usług archeologia.com.pl możemy mieć do czynienia z różnymi rodzajami podstaw prawnych przetwarzania, w zależności od kategorii danych osobowych, które przetwarzamy i celu przetwarzania:

  • na podstawie Twojej zgody (podstawa z art. 6 ust 1 lit. a RODO). Zgodę można wyrazić lub odmówić jej wyrażenia
  • w celu zawarcia i wykonania umowy (podstawa z art. 6 ust 1 lit. b RODO)
  • w celach archiwalnych (dowodowych) będących realizacją naszego prawnie uzasadnionego interesu zabezpieczenia informacji na wypadek prawnej potrzeby wykazania faktów (podstawa z art. 6 ust. 1 lit. f RODO)
  • w celu ewentualnego ustalenia, dochodzenia lub obrony przed roszczeniami będącego realizacją naszego prawnie uzasadnionego w tym interesu (podstawa z art. 6 ust. 1 lit. f RODO)
  • w celach analitycznych (lepszego doboru usług do potrzeb naszych Klientów, ogólnej optymalizacji naszych produktów, optymalizacji procesów obsługi, budowania wiedzy o naszych Klientach, analizy finansowej naszej spółki itp.) będącego realizacją naszego prawnie uzasadnionego w tym interesu (podstawa z art. 6 ust. 1 lit. f RODO)
  • w celu badania satysfakcji Klientów będącego realizacją naszego prawnie uzasadnionego interesu określania jakości naszej obsługi oraz poziomu zadowolenia naszych Klientów z produktów i usług (podstawa z art. 6 ust. 1 lit. f RODO)
  • w celu oferowania Ci przez nas produktów i usług bezpośrednio (marketing bezpośredni), w tym dobierania ich pod kątem Twoich potrzeb, czyli profilowania, będącego realizacją naszego prawnie uzasadnionego w tym interesu (podstawa z art. 6 ust. 1 lit. f RODO)

Nigdy nie żądamy podawania za pośrednictwem stron internetowych informacji ze szczególnych kategorii danych osobowych  Powyższe dane zbieramy w oparciu o zgodę wyrażoną przez użytkownika kierującego powyższą prośbę do archeologia@archeologia.com.pl lub w celu wykonania umowy. Dostarczone dane możemy przetwarzać również na podstawie usprawiedliwionego celu administratora danych.

Adresy IP

Zbieramy informacje dotyczące korzystania z serwisu archeologia.com.pl przez jego użytkowników oraz ich adresy IP w oparciu o analizę logów dostępowych. Pozyskane adresy ulegają jednak anonimizacji nie pozwalając na dokładną identyfikację osoby korzystającej z urządzenia. Informacje te wykorzystujemy w diagnozowaniu problemów związanych z pracą serwera, analizą ewentualnych naruszeń bezpieczeństwa oraz w zarządzaniu stroną WWW. Adres IP jest wykorzystywany przez nas nadto w celach statystycznych, tj. do gromadzenia i analizy danych demograficznych osób odwiedzających witrynę (np. informacji o regionie, z którego nastąpiło połączenie). 

Informujemy, że możemy zostać zobowiązani do ujawnienia informacji dotyczących numeru IP danego użytkownika Serwisu na żądanie uprawnionych do tego – w oparciu obowiązujące przepisy prawne – organów państwa w związku z prowadzonymi przez nie postępowaniami.

Automatyczne przetwarzanie danych osobowych

Informacje, które gromadzimy w związku z korzystaniem z naszych produktów online mogą być przetwarzane w sposób zautomatyzowany (w tym w formie profilowania), jednakże nie będzie to wywoływać wobec Państwa żadnych skutków prawnych lub w podobny sposób istotnie wpływać na Państwa sytuację.

Ochrona danych osobowych dotycząca realizacji zamówienia prenumeraty

Dane osobowe niezbędne do realizacji zamówienia to: imię, nazwisko, adres mailowy, telefon oraz adres. Podanie powyższych danych jest niezbędne do realizacji prenumeraty.

Dane osobowe przetwarzane są w celu realizacji umowy i mogą być udostępnione do partnerów, za pomocą których realizujemy zobowiązania takie, jak firmy kurierskie i operatorzy systemów płatności. W takich przypadkach przekazywane dane ograniczone są do minimum niezbędnego do realizacji usługi. Dane osobowe mogą być również udostępnione organom państwowym na mocy przepisów prawa.

Do swoich danych można mieć wgląd, edytować je lub usunąć w każdym momencie. W tym celu należy wypełnić formularz dostępny na tej stronie. Dane są przechowywane w okresie niezbędnych do realizacji usługi lub do momentu usunięcia danych przez użytkownika. Można również zażądać przeniesienia swoich danych do innego Administratora.

Ochrona danych osobowych dotycząca marketingu internetowego – Komunikat AŻ

Dane osobowe przetwarzane są w celach marketingowych. Osoba zapisana do newslettera zwanego Komunikatem AŻ będzie otrzymywać drogą mailową informacje o dostępności najnowszych numerów Archeologii Żywej, wybranych wydarzeniach o tematyce archeologicznej oraz sprawach związanych z magazynem Archeologia Żywa. Zapis do newslettera nie jest wymagany w celu otrzymywania prenumeraty lub innych czynnościach wykonywanych na stronie, jak m.in. komentowanie wpisów. W przypadku, gdy klient nie wyrazi zgody na przekazywanie niezbędnych danych, nie zostanie on zapisany do newslettera.

Dane osobowe niezbędne do zapisu do newslettera to: adres e-mail.

Użytkownik do swoich danych może mieć wgląd, edytować je lub usunąć w każdym momencie, wystarczy napisać maila na adres: zgloszenia@archeologia.com.pl, lub klikając w link umieszczony na dole każdego maila. Dane osobowe będę przetwarzane do momentu wypisania się z newslettera.

Dane związane z newsletterem wykorzystywane i przechowywane są z pośrednictwem serwisu MailChimp, więcej na temat ich Polityki prywatności oraz Warunków korzystania ( wszystkie informacje dostępne są na ich stronie www.mailchimp.com).

Ochrona danych osobowych dotycząca komentarzy pod wpisami

Kiedy Użytkownik odwiedzający witrynę zostawia komentarz, zbieramy dane widoczne w formularzu komentowania, jak i adres IP odwiedzającego oraz podpis jego przeglądarki jako pomoc przy wykrywaniu spamu.

Osadzone komentowanie za pośrednictwem konta Facebook sprawia, że dana wtyczka może pobierać adresy IP, dane na temat przeglądarek oraz zapisywać i pobierać pliki cookies przeglądarki, monitorować interakcje z interfejsem komentarzy, wliczając w to działania związane ze wspomnianym interfejsem (jak polubienia, czy odpowiedzi), jeśli tylko dojdzie do procesu zalogowania się na konto Facebook. Więcej na ten temat oraz zarządzania wymienionymi komentarzami można znaleźć na stronie Polityki Prywatności serwisu Facebook.  
https://www.facebook.com/about/privacy/update

Zanonimizowany ciąg znaków stworzony na podstawie adresu email Użytkownika(tak zwany hash) może zostać przesłany do usługi Gravatar w celu sprawdzenia jej użytkowania. Po zatwierdzeniu komentarza obrazek profilowy Użytkownika jest widoczny publicznie w kontekście komentarza Użytkownika.

Polityka prywatności usługi Gravatar (więcej informacji na stronie: www.automattic.com)

Dane dodatkowe

Co do zasady tylko, gdy jest to rzeczywiście niezbędne do świadczenia danej usługi w niektórych przypadkach, np. przy zapisach na organizowane lub współorganizowane przez nas wydarzenia lub konkursy czy zawieraniu umów autorskich, zbieramy bardziej szczegółowe informacje o użytkownikach, takie jak adresy poczty elektronicznej lub inne dane osobowe. W każdym przypadku użytkownik ma dostęp do swoich danych i możliwość ich przetwarzania.

Jak długo przetwarzamy dane

Czas, przez jaki możemy przetwarzać dane osobowe, jest uzależniony od podstawy prawnej stanowiącej legalną przesłankę przetwarzania danych osobowych przez archeologia.com.pl

Informujemy, że:

  1. w przypadku, gdy www.archeologia.com.pl przetwarza dane osobowe na podstawie uzasadnionego interesu administratora danych, okres przetwarzania trwa do momentu ustania ww. interesu lub do momentu sprzeciwienia się osoby, której dane dotyczą, dalszemu takiemu przetwarzaniu – w sytuacjach, gdy sprzeciw taki zgodnie z przepisami prawa przysługuje;
  2. w przypadku, gdy www.archeologia.com.pl przetwarza dane osobowe na podstawie zgody, okres przetwarzania trwa do momentu wycofania tej zgody przez użytkownika;
  3. w przypadku, gdy www.archeologia.com.pl przetwarza dane osobowe, ponieważ jest to konieczne z uwagi na obowiązujące przepisy prawa, okresy przetwarzania danych w tym celu określają te przepisy;
  4. w przypadku braku konkretnych wymogów prawnych lub umownych, podstawowy okres przechowywania danych w przypadku zapisów i innej dokumentacji dowodowej sporządzonej w trakcie wykonywania umowy maksymalnie 10 lat.

Ochrona danych

Podstawowym środkiem ochrony zbieranych danych jest szyfrowanie strony certyfikatem SSL.

Moje dane i zgody

W razie jakiekolwiek pytania, zastrzeżenia lub wątpliwości dotyczące treści niniejszej Polityki prywatności lub sposobu w jaki przetwarzamy Państwa dane osobowe, jak również skargi dotyczące tych kwestii, prosimy o przesłanie maila wraz ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi skargi na adres archeologia@archeologia.com.pl w tytule wiadomości umieszczając hasło „RODO”. Wszelkie otrzymane skargi zostaną rozpatrzone i udzielimy na nie odpowiedzi.

Prawa osób które udostępniły swoje dane

Osoby, których dane osobowe przetwarza archeologia.com.pl, mają również prawo wnieść skargę do organu nadzorczego, którym jest Prezes Urzędu Ochrony Danych Osobowych (adres: Urząd Ochrony Danych Osobowych, ul. Stawki 2, 00-193 Warszawa).

Do swoich danych można mieć wgląd, edytować je lub usunąć w każdym momencie, wystarczy wysłać zapytanie za pośrednictwem poniższego formularza.  Kontaktując się na maila kontaktowego zgloszenia@archeologia.com.pl można również zażądać przeniesienia swoich danych do innego Administratora.

Poniżej możesz poprosić o przesłanie swoich danych osobowych zebranych przez tę stronę internetową w wiadomości e-mail.
Poniżej możesz przeglądać usługi, które zbierają twoje dane osobowe na tej stronie. Sprawdź usługi, o których chcesz zapomnieć. Spowoduje to wysłanie żądania do administratora strony. Po wykonaniu tej czynności otrzymasz powiadomienie e-mailem. "
Ninja-Forms
Ninja Forms gromadzi dane wprowadzane przez użytkowników w formularzach
WP Comments
Komentarze WordPress to dane wprowadzone przez użytkowników w komentarzach
WordPress Posts
WordPress publikuje dane autora
WP User Data
Dane użytkownika WordPress przechowywane jako meta dane użytkownika w bazie danych
Poniżej możesz wysłać prośbę o poprawienie danych przez administratora strony. Wpisz, co chcesz poprawić. Po wykonaniu tej czynności otrzymasz powiadomienie e-mailem.
Di seguito, puoi consultare i servizi che iscrivono gli utenti alle newsletter. Controlla i servizi di cui desideri ricevere la newsletter. L'abbonamento si interromperà immediatamente.
Mailchimp
Mailchimp gromadzi dane wprowadzane przez użytkowników w formularzach

Ostatnia aktualizacja niniejszego dokumentu miała miejsce dnia 16.10.2018